2904
Rendezvény beszámoló: Gemenc – Árterek világa
Filmklub a Kisfaludy Könyvtárban

Október 17-én a Kisfaludy Károly Könyvtár második emeleti rendezvénytermében a havi Filmklub keretében a Gemenc – Az árterek világa című magyar természetfilm került vetítésre, melynek kockáin megismerhettük a tájegység kialakulásának földtörténetét, nyomon követhettük a vidék flórájának és faunájának életét.

Nagy kiterjedésű, Közép-Európában egyedülálló ártéri erdőről van szó. A film a madarak köréből kiemelten foglalkozott egy gólyapár utódokat felnevelő tevékenységével, láthattuk a fészeképítés csínját-bínját, virtuális részesei lehettünk a madarak vadászatának, a szarvasbikák küzdelmének a nőstény kizárólagos birtoklásáért. Nagyvadban is gazdag a táj, vaddisznók, szarvasok népesítik be az erdőt, amely bőséges táplálékot biztosít számukra, a növények ízletes csemegét kínálnak. A szúnyogok és böglyök csípései elől a víz az egyetlen menedék, amely néha gyilkos is lehet – a tavaszi áradás számos áldozatot szed.

Az egyes évszakok más és más arculatukkal gyönyörködtetnek; ezerszínű növényzet, nyíló virágok és a látványt élvező alkalmi turisták mind-mind hozzátartoznak a képhez. Az élvezet persze mindenkinek mást jelent: ki fényképez, ki az erdei vasúton tesz körutat, ablakból is szemlélve a tájat, de az állatok is megtalálják a maguk örömforrásait (a vaddisznóknak például nagy jólesik a dagonya).

Az erdő minden szintje lakóhely, rovarok, emlősök, madarak otthona. A kedvező körülmények persze nem jelentik azt, hogy itt a létért való harc nem az állatok hétköznapjainak elválaszthatatlan része. A veszély minden oldalról érkezhet, a zajok éber figyelése mindannyiuk számára életmentő lehet.

Nem is minden élőlény tölti itt az év mindegyik szakát. Az ősz beköszöntével útra kelnek a gólyák, hogy tavasszal ugyanide térjenek vissza – a honvágy ugyanis nagy úr, vonzza őket az ősi fészek. A felnövő fiókák önállósulnak, a szülőktől végleg elszakadva, hogy maguk is neveljenek aztán és bocsássanak útjukra utódokat. A film lenyűgöző felvételei Olma Frigyesnek (író és rendező is egyben), Barkuti Balázsnak és Utassy Györgynek köszönhetően az alkotás magas színvonalát eredményezték.

Csiszár Antal