2859
Szabó Béla – Juhász Attila: Tenger csend
Csiszár Antal ajánlata

szabo-bela-tenger-csendAz ezerarcú természet a művészet minden ágának művelőit megihleti, remekművek őrzik az írók, költők, festők, zeneszerzők érzéseit, gondolatait, késztetik töprengésre, állásfoglalásra a befogadó, műértő és -élvező közönséget. A technikai fejlődés új művészeti ágakat szült, ide tartozik a fényképezés lehetőségeit kiaknázó fotóművészet.

A tenger világa, a víztükör végtelensége megmozgatja fantáziánkat, eme csodálatos világ mozzanatait örökítette meg és rendezte könyv alakjába Szabó Béla fotóművész. A kötetet lapozgatva egy albumba tekinthetünk bele. A fotók a Balti-tenger és az Atlanti-óceán világát idézik fel. A Tenger csendben lévő képekhez pedig rendkívül jól illeszkednek Juhász Attila középiskolai tanár versei, ízelítőt adva a két művészeti ág eltérő lehetőségeiről és formanyelvéről, a képi látványt filozofikus síkra emelve.

A képeket szemlélve tapasztalhatjuk harmónia és a diszharmónia kontrasztját, a nyugodt, sima víztükör miként ölt ellentétes arculatot, csap át tarajos hullámokba, tajtékozva. Ég és tenger összeforr a fenyegető haragban, a hullámok lent, a sötét égbolt fent, az egyformának tűnő végtelenséget sziklatömbök törik meg a maguk fenséges méltóságával, ahogyan kimagasodnak a víztömeg uralta környezetből, tengerbe nyúló földnyelvekkel asszociálva.

A fotók segítségével az olvasó-nézegető is az élmény közvetlen részeseivé válik, ahol a halandó eltöprenghet azon, hogy mi valóban a világmindenség porszemei vagyunk; nemzedékek tűnnek el az enyészetbe, hogy helyükbe újabb és újabb generációk lépjenek, és részesei legyenek mindazon kincsnek, melyet a természet kínál számunkra.

A környező világ sokarcúságát szinte lehetetlen visszaadni, a legjobb művészek törekednek arra, hogy – a rendelkezésre álló művészi apparátus felhasználásával – mind jobban beavassanak bennünket a természet misztériumába. Ezen a téren tett egy lépést könyvével Szabó Béla, melynek tanulmányozását jó szívvel ajánlom mindazoknak, akiket érdekel a tenger világa, fogékonyak az esztétikumra és igényes kötetet szeretnének kézbe venni.


Megtekintés az Online Katalógusban

2017.10.03