1075
Cyrano de Bergerac
Galambos Krisztina ajánlata

cyrano-de-bergeracEdmond Rostand verses drámájának hőse, Cyrano de Bergerac egy csúnya, nagy orrú, de hihetetlen tudású francia lovag, aki még a bajvívásban is messze kitűnik társai közül. Hősünk szerelmes lesz a gyönyörű és gazdag Roxanne-ba, ám tudja, hogy kinézete miatt a lány úgyis elutasítaná. Egy jóképű ifjú, Christian is szemet vet a csodás lányra.

Christian Cyranót kéri meg, hogy írjon szerelmes verset rajongott Roxanne-jának, akiben az ifjú megjelenése és a neki tulajdonított versek szerelmet ébresztenek. Végül arra, hogy Roxanne Cyranót szereti (vagyis a versekben megnyilvánuló lelket, amelyet persze Christiannak tulajdonított), csak a hős halála előtti pillanatokban derül fény. Rostand története gyönyörű, az önzetlen szerelem tragédiája. A cselekménynél érdekesebbek a megverselt nagyjelenetek: Cyrano híres vívásai, főúri gesztusa, trubadúri udvarlása, mindezek Sinkovits Imre tolmácsolásában.

Az 1950- ben készült filmet Michael Gordon rendezte, főszereplője José Ferrer, aki fantasztikus alakításáért Oscar-díjat kapott.


Megtekintés az Online Katalógusban

2017.09.22