2319
Grászli Bernadett - Kiss Melinda: Egy művészcsalád története
Berente Erika ajánlata

graszli-kiss-egy-muveszcsalad-torteneteSopron egyik leglátogatottabb műemléke a középkorban épült, toszkán oszlopos Storno-ház. A tájékozottabbaknak talán rémlik, hogy a ház tulajdonosa egy kéményseprő dinasztia volt, de ennél többet kevesen tudnak. A Storno családról a Soproni Múzeum Alapítvány jóvoltából, a Nemzeti Kulturális Alap és a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum támogatásával egy átfogó kötet jelent meg 2013-ban.

A pazar kivitelű könyvet átolvasva nemcsak a család történetéről, hanem a historizmus koráról is képet kaphatunk.

Kéményseprőből lett művészember
Az első fejezet a nagy nevű család eredetét és idősebb Storno Ferenc életét, a véletlenek játékát mutatja be. A fejezet végén jutunk el oda, ahová az ifjú kéményseprő régóta vágyott: művészeti tanulmányokat kezdhetett Steinacker Károly rajztanárnál Sopronban.

„Storno fecit” - Storno művei
A rendkívül tehetséges és szorgalmas fiatalember élete kedvező fordulatot vett: családot alapított, majd befolyásos pártfogókra is szert tett. Munkákat kapott mint illusztrátor, mint tervező. Kapcsolatba került a bécsi és a magyar műemlékvédelem legjelesebb képviselőivel, például Rómer Flórissal is. „Stilisztikus rajzolóként” szinte az egész országot bejárta. A műemlékfelmérő utazások során készített rajzai a mai napig is forrásértékkel bírnak az építészek számára. Gyakorlati tudása, stílusismerete és gazdag képzelete elismertté tette: sorra kapott műemlék felújítási munkákat. Sokat dolgozott egyházi megrendelésre, például a pannonhalmi bencés apátság 1868-1872-es, részleges felújítása is a nevéhez köthető.

A művészi örökség folytatása
A kötet következő fejezete egyrészt id. Storno Ferenc művészeti törekvéseinek kiteljesedéséről, a műteremnyitásról és a díszalbumok kiadásáról szól; másrészt a leszármazottak pályáit mutatja be ifj. Storno Ferenctől (1851-1938) Storno Gáborig (1900-1980).

Mesélő gyűjtemény
A szerzők rátérnek magának a gyűjteménynek az ismertetésére. Előbb az épület történetét olvashatjuk el. Ezt követően képet kaphatunk a gyűjtés koncepciójáról, a tárgyak elhelyezéséről, a gyűjtemény besorolásáról. A fejezetbe a szerzők sok-sok, a gyűjteményről szóló cikket illesztettek be.

A Storno-gyűjtemény szobáról szobára
Ez a képekkel gazdagon illusztrált fejezet olyan, mint egy „virtuális kiállítás”. Szobáról szobára, helységről-helységre tekinthetjük át az elhelyezett tárgyakat, megismerkedhetünk a berendezéssel és érdekes adalékokkal leszünk gazdagabbak.

A Storno család munkáinak adattára
A könyv egy színes képekkel gazdagon illusztrált időrendi táblával zárul, amely id. Storno Ferenc és ifj. Storno Ferenc munkáit sorolja fel. A táblázat után egy térkép található, amely id. Storno Ferenc településekhez kötődő munkáit szemlélteti. A fejezet záró oldalain a Storno Miksa által összeállított családfa ábráját láthatjuk.

A szerzőknek köszönet azért, hogy összeállítottak és a kötet végére beillesztettek egy, a Storno családhoz és munkáikhoz kapcsolódó szakirodalmi jegyzéket. A könyv hivatkozásjegyzékkel zárul.


Megtekintés az Online Katalógusban

2017.09.05