2409
Az ember, aki ismerte a végtelent
Szabados Éva ajánlata

az-ember-aki-ismerte-a-vegtelentSrínivásza Rámánudzsan minden idők egyik legnagyobb matematikusa volt, akiről nagyon keveset tud a világ. Pedig az indiai zseni jelentős felfedezéseket tett, különösen a kombinatorikus számelméletben (partíciók problémája) és a végtelen sorokkal kapcsolatban. Az életrajzi film szemléletesen mutatja be Rámánudzsan küzdelmeit, hitét és gondolkodásmódját.

Az általa képviselt intuitív, vallásos nézőpont első ránézésre szöges ellentéte a racionális nyugati gondolkodásnak, melyet épp pártolója, Hardy professzor (Jeremy Irons) is erőteljesen képvisel. A történet hitelesen példázza, hogy a nagy lehetőségek a két világ – kelet és nyugat – összekapcsolásában vannak. Ha sikerül hidat verni, akkor tudni fogjuk, hogy hová és hogyan szeretnénk eljutni.

Srínivásza Rámánudzsant Dev Patel (Gettómilliomos) alakítja a filmben. Bevallotta, hogy neki sosem ment jól a matek, de ez nem tartotta vissza attól, hogy elvállalja a zseni szerepét. Nagyon inspiratívnak tartja a történetét, és szeretné, ha minél többen megismerhetnék. A tudós fényképei és jegyzetfüzetei tanulmányozásával készült a szerepre. A szemében szívós és szenvedélyes embernek tűnt, ez áradt a fotókból és a könyvéből is. A filmben egy olyan ifjú és mégis bölcs tudós képe bontakozik ki, aki végtelen türelemmel és tisztelettel fordul mind az emberek, mind az istenek felé, és aki képes közvetíteni a világot leíró, kozmikus törvényeket leképező képleteket.

Anekdota egy taxi „unalmas” rendszámáról: Mikor egyszer Hardy és Rámánudzsan Londonban taxin utazott, Hardy a taxi távozása után vette észre, hogy aktatáskáját a kocsiban felejtette. Kéziratok lévén a táskában, ez kétségbe ejtette, de Rámánudzsan megnyugtatta, hogy a taxi száma 1729. Hardy igen örült ennek, de nem hagyta nyugodni a kérdés, hogyan lehetett megjegyezni egy ilyen érdektelen számot. Nem érdektelen ez a szám, felelte Rámánudzsan: ez a legkisebb olyan egész szám, amely kétféleképpen bontható fel két köbszám összegére.


Megtekintés az Online Katalógusban

2017.08.18