Központi Könyvtár Kisfaludy Könyvtár Gyermekkönyvtár
9023 Győr Herman Ottó u. 22.
Tovább ››
9021 Győr, Baross Gábor u. 4. Tovább ›› 9023 Győr Herman Ottó u. 22. Tovább ››

  • Hírek
  • Letöltések
  • Weboldalaink

Aktuális híreink

Itt a tanév, módosul a nyitva tartás

hirkepA vakáció befejeztével intézményhálózatunk több napon és hosszabb időtartamban várja látogatóit. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a Központi Könyvtár Felnőtt Olvasószolgálata és a Kisfaludy Károly Könyvtár szeptember elsejét követően szombatonként ismét várja olvasóit! Nyitás 9 órakor, zárás a Kisfaludy Könyvtárban 13 órakor, a központban 16 órakor. Egyéb változás itt nem várható.
A Gyermekkönyvtár a tanítási év során hétfőn, szerdán, csütörtökön és pénteken 10-től 18 óráig, szombatonként pedig 9-12-ig fogadja a látogatókat. Ettől eltérő időpontokban a gyermekkönyvtár fogad csoportokat, ehhez azonban előzetes időpont egyeztetés szükséges.

2014-09-02

Csallóközi Színes Ceruzák. Kiállítás

hirkepGyőr Megyei Jogú Város Önkormányzata, a győri Kovács Margit Iskola és a nagyszombati önkormányzati kerület, Csallóközi Népművelési Központ (Dunaszerdahely) meghívja az érdeklődőket a Csallóközi Színes Ceruzák című nemzetközi gyermekrajz kiállítás győri megnyitójára 2014. szeptember 17-én (szerdán) 11.00 órára. Köszöntőt mond: Jana Svetlovská, a Csallóközi Népművelési Központ igazgatója. A kiállítást megnyitja: Rózsavölgyi László, az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnöke. A kiállítás megtekinthető 2014 . szeptember 26-ig az intézmény nyitvatartási idejében. Cím: Győri Kovács Margit Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Iparművészeti Szakközépiskola és Szakiskola (Győr, Répce u. 2.). Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

2014-09-02

Felújítás miatt zárva a Ménfőcsanaki fiókkönyvtár

hirkepÉrtesítjük kedves Olvasóinkat, hogy a MÉNFŐCSANAKI Fiókkönyvtár TELJES KÖRŰ FELÚJÍTÁS miatt 2014. JÚLIUS 1-től előreláthatólag OKTÓBERIG ZÁRVA tart! Megértésüket köszönjük! Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy érvényes olvasójegyük felmutatásával Győrben, a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér bármelyik részlegében (Központi Könyvtár, Gyermekkönyvtár, Kisfaludy Károly Könyvtár, Szabadhegyi, Szentiváni, Szigeti, Gyárvárosi, Bácsai és Marcalvárosi Fiókkönyvtár) díjmentesen beiratkozhatnak.

Októberben teljesen megújult, megszépült környezetben újra várjuk az Olvasókat, a nyitás pontos időpontjáról itt a honlapon értesítjük kedves Látogatóinkat!

2014-09-01

"Ki tartja ébren a csillagok tüzét?" - Hangraforgó Klub

hirkepSzeptembertől folytatódnak a Hangraforgó Klub előadásai a Központi Könyvtár Klubjában (Győr, Herman O. u. 22., földszint). Szeptember 5-én, pénteken 17 órai kezdettel kortárs költők énekelt versei kerülnek műsorra Ki tartja ébren a csillagok tüzét? címmel.

A teljesség igénye nélkül néhány kiragadott név a különböző korosztályokat és költői megszólalás módokat képviselő kortársaink közül: Buda Ferenc, Fecske Csaba, Kányádi Sándor, Kiss Judit Ágnes, Lackfi János, Oláh András, Szentmártoni János, Vári Fábián László, Varró Dániel. A klub vendégei ezúttal az InternetVers Fesztiválról ismert előadók, Szigeti Sugár Éva és Pécsi Marcell Budapestről.

2014-08-29

Dr. Lanczendorfer Zsuzsa előadása

hirkepSzeptember 4-én 17 órai kezdettel Dr. Lanczendorfer Zsuzsa néprajzkutató mesél a Központi Könyvtár Klubjában (Győr, Herman Ottó u. 22., földszint) két ballada kutatásáról: előadásában a Deli Mari (Dely Mári) és a Péri gyilkosok történeteiről hallhatnak érdekességeket a résztvevők. A rendezvényre a belépés díjtalan.

"...Török József Dely Máriát midőn ez a malomba őrlés végett gabonát vitt, érzéki gyönyöreinek kielégítésére kívánta felhasználni, mely szándéka a hajadon ellenszegülése miatt nem sikerülvén, Török a leányt a malom deszkáihoz vágta, s alélt állapotában a Dunába dobta, s midőn a leány menekülni akart s a malom lánczaiba kapaszkodott. Török egy ladikon hozzá közeledett s egy evezőlapáttal fejbe ütötte, sőt midón a leány felbukkant, Török az evezőlapátal őt a víz alá szorította, minek következtében Dely Mária megfult. Ez esetről Ács Benedek molnár legénynek tudomása volt, de mindennek daczára a vizsgáló bírót kihallgattatása alkalmával tévútra vezetni iparkodott, miért is bűnpártolás miatt vád alá helyeztetett. Vádlottak a tény elkövetését a vizsgálat alkalmával beismervén, felolvasott vallomásokat helyben hagyták s megerősítették." (Lanczendorfer Zsuzsanna, Gülch Csaba: A vérző liliom: Dely Mári balladája a néphagyomány és a költészet tükrében. Győr, 2003.)

2014-08-28

Dr. Kovács Pál-díj Dr. Horváth Józsefnek

hirkepDr. Horváth József, könyvtárunk igazgatóhelyettese Dr. Kovács Pál-díjat vehetett át augusztus 20-án a győrújbaráti evangélikus templomban a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat díszközgyűlésén.

„Mi magyarok, örökségünkkel, nyelvünkkel, értékeinkkel, feladatunkkal, Európához tartoztunk és tartozunk. Európa része lettünk, voltunk és vagyunk…” – mondta el az eseményen Steinbach József, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke. A díszközgyűlésen a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzata legrangosabb elismeréseit is átadták. A Dr. Kovács Pál-díj (régi nevén Közművelődési Díj) azon személyeknek adományozható, akik a közművelődés bármely területén hosszú éveken keresztül kimagasló munkát végeztek, 2014-ben ez az elismerés – méltán – könyvtárunk igazgatóhelyettesét, Dr. Horváth Józsefet illette meg. A kitüntetéshez szívből és büszkeséggel gratulálunk!

(az idézet forrása: kisalfold.hu)

2014-08-22

Gyereklemezek és gyerekeknek szóló hangoskönyvek

hirkepKollégáink újabb tematikus médiaajánlót készítettek központi könyvtárunk hang- és médiatárát látogató olvasóinknak. Ezúttal a gyerekekre koncentráltak: nekik szóló zenei CD-ket, illetve hangoskönyveketgyűjtöttek össze, ezáltal is megkönnyítve a választást. Éppen ezért a Letöltések menüpont alatt keressék A központi könyvtár hang- és médiatárából kölcsönözhető gyermeklemezek és A központi könyvtár hang- és médiatárából kölcsönözhető gyermekeknek szóló hangoskönyvek című pdf formátumú fájlokat, töltsék le őket, böngésszenek a CD-k között, válasszanak, és jöjjenek el érte, hiszen beiratkozott olvasóink ingyenesen kölcsönözhetnek CD-t, hangoskönyvet és DVD-t egyaránt.

2014-08-08

Tolnay Klári filmek a Médiatárban

hirkep„Akik ismernek, tudják: nem voltam üstökös. Fokról fokra jutottam feljebb, miközben megszenvedtem minden lépcsőfokot. Amíg fiatal voltam, némi hetykeséggel gyakran mondtam a hozzám betérő újságíróknak: nem szeretek visszanézni, mert a múlt elgyöngít. A jelenhez pedig erő kell.” 100 éve született Tolnay Klári – azaz Tolnay Rózsi –, kétszeres Kossuth-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Már gyermekkorában bújta a könyveket, a színházi világgal Bókay János író-lapszerkesztő révén ismerkedett meg. Pályája a Hunnia Filmgyárban indult, ahol tehetsége révén sikerült bekerülnie a mára legendássá vált Meseautó című filmbe. Ezután a Vígszínház tagjaként számos darabban brillírozott, miközben férjhez ment Ráthonyi Ákos filmrendezőhöz. Ám rossz idők következtek Tolnay Klári életében: a háború tönkretette a Vígszínházat, férje pedig külföldre távozott. Várkonyi Zoltán Művész Színházában találkozott Darvas Ivánnal, későbbi második férjével, 1948-ban karrierje újra felfelé ívelt a Vígszínházban, de a politika beleszólása miatt kénytelen volt a Madách Színházhoz szerződni. Itt lelt új otthonra, sikert sikerre halmozott. Színészetének ereje még a rendszerváltás utáni években, 1990-től is töretlen maradt; egészen 1998. október 28-áig, haláláig dolgozott.

„A színház sokkal magasabb rendű művészet, mint a film, és mindig az is marad. Ez nagyon könnyen érthető: a színész sokkal szívesebben játszik közönség előtt, ahol tudja előre, hogy melyik mondat után jön taps vagy nevetés, mint filmfelvevő előtt, ahol csak a rendező bólint egyet esetleg.” Bár Tolnay Klári a színházat előnyben részesítette a filmmel szemben, számos mozgóképes remekben mutatta meg azt az istenáldotta tehetséget, amely nem ismert határokat a színjátszást megjelenítő művészeti ágak között. Központi Könyvtárunk Médiatárában több, mint egy tucat alkotás érhető el a legendás díva szereplésével: emlékezzünk rá úgy, ahogyan a legnagyobbakra illik. A filmek mindegyike kölcsönözhető a felnőtt olvasószolgálatban, a lista itt érhető el, illetve innen tölthető le.

2014-07-17

Blog és Twitter

hirkep Értesítjük tisztelt Olvasóinkat, hogy eddigi online felületeinken (Győri Szalon, Kisalföldi Tudástár, Digitális Könyvtár, Könyvszalon, Kisalföldi Könyvtárosok és Könyvtárak Egyesületének honlapja, Facebook) kívül könyvtárunk immár a Twitteren is elérhető és követhető. Másik újdonságunk pedig, hogy blogot indítottunk, ahol információkat és érdekességeket teszünk közzé. Reméljük, hogy mindenki megtalálja a neki tetsző formát a virtuális térben, és az Interneten is a rendelkezésükre állhatunk.

2014-06-30

Újdonságok a Kisfaludy Károly Könyvtár Hang- és Médiatárának állományából

hirkepItt a nyár, a feltöltődés és a megújulás időszaka. A Kisfaludy Károly Könyvtár Hang- és Médiatár állománya is bővült új zenei CD-kel, válogassanak közülük kedvük szerint, ismerkedjenek új előadókkal, vagy szemezgessenek kedvenceikből! A friss választékból összeállított, a teljesség igényét nélkülöző lista itt tekinthető meg, illetve innen tölthető le. A pihenés mellett, természetesen, kellemes zenehallgatást kívánunk!

2014-06-18

Fontosabb dokumentumok

Díjtételek - A könyvtár szolgáltatásainak árait tartalmazza, beleértve az ingyenesen igénybe vehető alapszolgáltatásokat is. Letöltés
Használati szabályzat - A könyvtár szolgáltatásainak igénybevételéhez szükséges szabályok, melyeket minden látogatónak be kell tartania. Letöltés
Minőségpolitikai nyilatkozat - Az intézmény magas színvonalú szolgáltatásainak garanciái. Letöltés
Alapító okirat - Az intézmény feladatait, telephelyeit, fenntartóját tartalmazó okirat, melyet a Közgyűlés hagyott jóvá. Letöltés
Szervezeti és Működési Szabályzat - Az intézmény szervezeti felépítése és működésének szabályai Letöltés
A Győrszentiváni Fiókkönyvtár szórólapja - Miért érdemes betérni a fiókkönyvtárba? Letöltés
Lengyel Alfréd Honismereti Prezentációs Pályázat felhívása - Megadott győri témákhoz kapcsolódó prezentációk készítése középiskolásoknak Letöltés

Összes dokumentum

Tovább az összes letölthető dokumentumhoz.

Egyéb weboldalaink

 

Digitális Könyvtár

Digitalizált dokumentumaink adatbázisba szervezve, visszakereshetők, letölthetők, nyomtathatók saját célokra, a szerzői jogra vonatkozó szabályok betartásával.
Tovább ››
 
 
 

Kisalföldi Tudástár

A portálra integrálva vannak a megye közös könyvtári szolgáltatásai. A szolgáltatásban résztvevő könyvtárakról a Könyvtárak menüpont alatt találnak bővebb információt.
Tovább ››
 
 
 

Könyvtári blog

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér blogja
Könyv, film, zene, rendezvény egy helyen
Tovább ››
 
 
 

Győri Szalon

A Megyei Könyvtár és Közösségi Tér kulturális magazinja
Tovább ››
 
 
 

Könyvszalon

A kultúra, az információ és a zene találkozása
Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Kulturális Osztály és a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér 13. alkalommal szervezi meg a Győri Könyvszalont, a vidék legnagyobb könyves rendezvényét.
Tovább ››
 
 
 

Kisalföldi Könyvtárosok és Könyvtárak Egyesülete

Az oldalon tájékozódhatnak a szervezet életével kapcsolatosan, olvashatják híreinket, programajánlatunkat, fényképtárunk segítségével bepillantást nyerhetnek eddigi szakmai tevékenységünkbe.
Tovább ››
 
 
  • Aktuális
  • Részlegeink
  • Katalógusok
  • Adatbázisok

Telephelyek | Közművelődés | Gyűjtemények
Területi szolgáltatás (KSZR)

Telephelyek

 

Központi Könyvtár

Elérhetőség

9023 Győr Herman Ottó u. 22.
Nyitva tartás

Bővebben ››
 
 
 

Kisfaludy Károly Könyvtár

Elérhetőség

9021 Győr, Baross Gábor u. 4.
Nyitva tartás


Bővebben ››
 
 
 

Gyárvárosi Fiókkönyvtár

Elérhetőség

9027 Győr, Külső-árpád u. 6-8.
Nyitva tartás

Bővebben ››
 
 
 

Győrszentiváni Fiókkönyvtár

Elérhetőség

9011 Győr Ősi u. 1.
Nyitva tartás

Bővebben ››
 
 
 

Szabadhegyi Fiókkönyvtár

Elérhetőség

9028 Móra park 1.
Nyitva tartás

Bővebben ››
 
 
 

Szigeti Fiókkönyvtár

Elérhetőség

9025 Győr, Köztelek u. 4-10.
Nyitva tartás

Bővebben ››
 
 
 

Bácsai Fiókkönyvtár

Elérhetőség

9030 Győr, Heltai Jenő u. 8.
Nyitva tartás

Bővebben ››
 
 
 

Marcalvárosi Fiókkönyvtár

Elérhetőség

9024 Győr, Lajta u. 27/a
Nyitva tartás

Bővebben ››
 
 
 

Ménfőcsanaki Fiókkönyvtár

Elérhetőség

9012 Győr Győri u. 90. Bezerédj-kastély
Nyitva tartás

Bővebben ››
 

Közművelődés

 

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Klubja

Elérhetőség

9023 Győr, Herman Ottó u. 22., földszint
Bejárata a TESCO és a könyvtár épülete közötti átjáróból nyílik.
Nyitva tartás

Bővebben ››
 
 
 

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Galériája

Elérhetőség

9023 Győr, Herman Ottó u. 22., földszint
Bejárata a TESCO és a könyvtár épülete közötti átjáróból nyílik.
Nyitva tartás

Bővebben ››
 
 
 

József Attila Művelődési Ház

Elérhetőség

9028 Győr, Móra park 1.
Nyitva tartás

Bővebben ››
 
 
 

Gyárvárosi Közösségi Ház

Elérhetőség

9027 Győr, Külső-árpád u. 6-8.
Nyitva tartás

Bővebben ››
 
 
 

Marcalvárosi Közművelődés

Elérhetőség

9024 Győr, Répce utca 2.
Nyitva tartás

Bővebben ››

Gyűjtemények

 

Gyermekkönyvtár

Elérhetőség

9023 Győr Herman Ottó u. 22.
Nyitva tartás

Bővebben ››
 
 
 

Helyismeret

Elérhetőség

9021 Győr, Baross G. u. 4.
Nyitva tartás

Bővebben ››
 
 
 

Hang- és Médiatár

Elérhetőség

9021 Győr, Baross G. u. 4.
Nyitva tartás
Bővebben ››

Elérhetőség

9023 Győr Herman Ottó u. 22.
Nyitva tartás
Bővebben ››
 
 
 

Muzeális gyűjtemények

Elérhetőség

9021 Győr, Baross G. u. 4.
Nyitva tartás

 

Területi szolgáltatás (KSZR)

- Területi könyvtári szolgáltatás

- Mozgókönyvtári szolgáltatást megrendelő települések

- Győr-Moson-Sopron megye könyvtárai

- Kapcsolattartás - KSZR könyvtárak

Online katalógusok

 

Duna Menti Közös Katalógus
(Megújult és kibővített Kisalföldi Katalógus)


Tovább a katalógusra
 
 
 

Központi Könyvtár katalógusa



Tovább a katalógusra
 
 
 

Kisfaludy Károly Könyvtár katalógusa



Tovább a katalógusra
 
 
 
 

Községi könyvtárak
katalógusa


Tovább a katalógusra
 
 

Online adatbázisok

 

Győr-Moson-Sopron megye évfordulónaptára

Adattárunkkal szeretnénk megkönnyíteni a könyvtárosok, rendezvényszervezők munkáját, hogy megemlékezhessenek az adott település jeles évfordulós személyeiről, eseményeiről.
Bővebben ››
 
 
 

Győri Évfordulónaptár

Győr városához kötődő személyek születési és halálozási dátumait, valamint jelentős győri események időpontjait közöljük válogatásunkban.
Bővebben ››
 
 
 

Világnapok, nevezetes napok

Az összeállítás tartalmazza a világnapokat rövid annotációval, a kialakulásukról szóló információval és ajánlott irodalommal.
Bővebben ››
 
 
 

Életrajzi bibliográfia

Az itt olvasható összeállítás a Magyarországon kiadott periodikumokban 1960-tól megjelent, természettudósokkal, műszaki alkotókkal és orvosokkal foglalkozó cikkekből, tanulmányokból válogat.
Bővebben ››
 
 
 

Periodikumok

Periodikumok Győr-Moson-Sopron megye nagyobb könyvtáraiban
Bővebben ››
 
 
 

Győr-Moson-Sopron megye könyvtárai


Bővebben ››
 
 
 

Településeink, tájaink


Bővebben ››
 
 
 

Megyei kitüntetések és kitüntetettek


Bővebben ››
 
Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér
9023 Győr, Herman Ottó u. 22. Telefon:96/516-670 Telefax: 96/418-942
www.gyorikonyvtar.hu